Garcinia cambogia – właściwości i wpływ na odchudzanie

Nadmiar masy ciała zwiększa ryzyko wielu poważnych problemów zdrowotnych, przez co zarządzanie wagą jest ważnym celem zdrowotnym. W Ameryce Północnej około dwie trzecie dorosłych ma nadwagę lub otyłość. Aby wesprzeć ich w osiąganiu zdrowej i zrównoważonej utraty wagi, wiele osób wybiera naturalne produkty zdrowotne, takie jak Garcinia cambogia, owoc w rodzinie tamaryndów, znany ze swojej zdolności do ograniczania apetytu na pokarm i zwiększania metabolizmu tłuszczów.
Garcinia cambogia - właściwości i wpływ na odchudzanie

Właściwości Garciny

Garcinia cambogia jest bogatym źródłem kwasu hydroksycytrynowego  (HCA), związku wykazującego zahamowanie liazy cytrynianowej, enzymu odpowiedzialnego za konwersję węglowodanów w tłuszcz. HCA pomaga zapobiegać tworzeniu się tłuszczu w organizmie i hamuje syntezę kwasów tłuszczowych, cholesterolu i trójglicerydów. Badania wykazały, że Garcinia cambogia pomaga w redukcji wagi poprzez promowanie uczucia pełności, co pomaga zmniejszyć spożycie kalorii. Ta zdolność do zwiększenia sytości może wynikać ze wzrostu poziomu serotoniny. Niski poziom serotoniny wpływa na kontrolę apetytu i zachowania żywieniowe. Wykazano również, że ten naturalny ekstrakt wspomaga zarządzanie glukozą i lipidami we krwi.

tabletki odchudzające

Właściwości kwasu hydroksycytrynowego (HCA)

Jedna z teorii na temat HCA mówi też, że wysyła do mózgu sygnał za pomocą 5-hyroksytryptofanu, który jest bezpośrednim prekursorem serotoniny – nazywanej „hormonem szczęścia” (niektóre źródła sugerują wręcz, że stosowanie garcinia cambogia może poprawiać humor). Nasila  transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, co prowadzi do powstania związków ketonowych, znanych z hamującego wpływu na apetyt. Kwasowi hydroksycytrynowemu przypisuje się również wpływ na termogenezę – a więc proces podnoszenia temperatury ciała, sprzyjający spalaniu tkanki tłuszczowej.

Wpływ na odchudznie

Skórka owocu garcinia cambogia stanowi doskonałe źródło kwasu hydroksycytrynowego .W związku z tym ekstrakt sporządzony z garcinia cambogia wykazuje działanie zmniejszające apetyt i usprawniające proces trawienia. Doskonale wspomaga odchudzanie poprzez hamowanie przemiany spożytych węglowodanów w tłuszcz.  Ponadto zawarta w garcinia cambogia witamina B3, czyli niacyna, uczestniczy w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, wspomaga uwalnianie energii oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. Z kolei witamina B1, czyli tiamina, bierze udział w przemianie węglowodanów, działa przeciwbólowo i przyspiesza gojenie się ran.  Stanowi bogate źródło wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Obniża ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Pamiętaj spożywanie nadmiernej ilości garcinia cambogia powoduje skutki uboczne. Wśród działań niepożądanych wymienia się m.in.: bóle i zawroty głowy, uczucie niepokoju, bezsenność, wysypkę, biegunkę i ból brzucha. Dlatego też należy zachować bezpieczny umiar i zdrowy rozsądek w trakcie stosowania tego składnika suplementów diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *