Pieprz kajeński – właściwości i wpływ na odchudzanie

Polub nas:

Znaczenie-Wbrew mylącej nazwie, gatunek Capsicum anuum nie ma nic wspólnego z rośliną Piper nigrum, z której pozyskujemy pikantne czarne kuleczki.  Zawdzięcza swoją nazwę od jego rzekomego rejonu pochodzenia – regionu Cayenne z Gujany Francuskiej. Obecnie jest uprawiany głównie w Indiach, Afryce. Pieprz kajeński ma intensywny, pomarańczowy kolor, bardzo pikantny smak i łatwo rozpoznawalny aromat. Pełni on głównie rolę przyprawy, ale oprócz walorów smakowych posiada on liczne walory lecznicze.

Pieprz kajeński – właściwości i wpływ na odchudzanie

Właściwości Przyprawy

Przyprawa cayenne jest robiona z dojrzewających owoców, o kolorze od czerwonego do żółtego. Papryka może być używana jako przyprawa w kuchni, dodawana jako  dodatek do mięs pieczonych, z grilla, smażonych lub duszonych. Papryka ta wywiera szereg korzystnych właściwości na układ sercowo-naczyniowy. Pieprz kajeński zawiera dużo witamin i minerałów. Zawiera on również dużo substancji naturalnie korzystnych dla zdrowia. Główną rolę pełni jednak kapsaicyna – działa ona antybakteryjnie i przeciwbólowo. Pieprz kajeński ma korzystny wpływ na układ krążenia obniżając poziom złego cholesterolu. Do celów medycznych stosuje się wyłącznie zasuszone owoce pozbawione kielichów owocowych, które w sensie botanicznym są jagodami. Z owoców pieprzu kajeńskiego można samemu przygotowywać maści i oleje do użytku zewnętrznego, czy też kupić gotowe preparaty, m.in. kremy, emulsje, plastry rozgrzewające.

Ostre przyprawy takie jak właśnie pieprz cayenne Może on pomóc osobom cierpiącym na wzdęcia i niestrawność, ponieważ pobudza produkcję soków żołądkowych.

Wpływ na odchudzanie

Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny piperz kajeński  przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie – proces odchudzania. Kapsaicyna bo głównie o niej mowa to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia. Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy. Pieprz cayenne warto włączyć do diety odchudzającej. Ostra papryka nie tylko wspomaga trawienie, ale też przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, stymulując spalanie kalorii poprzez przekształcanie substancji zapasowych w ciepło.

Polub nas:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.