Produkty bezglutenowe. Wszystko, co należy o nich wiedzieć

Polub nas:

Gluten to białko występujące w ziarnach zbóż.  Dieta pozbawiona glutenu nie jest taka prosta. Musicie wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których gluten może być „ukryty”. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO i WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram, oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.  Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowej? W jakich produktach może być ukryty gluten?

Produkty bezglutenowe. wszystko, co należy o nich wiedzieć

Dieta bezglutenowa – produkty wskazane i zakazane

Żywność bezglutenowa to: ryż, kukurydza, ziemniaki, bataty, gryka, proso, sago, sorgo, tapioka, maniok, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy, pestki, mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce. Gluten znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu i wszystkich ich przetworach.

Produkty, które nie zawierają glutenu Produkty, które zawierają gluten
Produkty zbożowe Zboża naturalnie niezawierające glutenu:

  • ryż biały i brązowy
  • kukurydza
  • gryka
  • proso
  • amarantus
  • quinoa
  • mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana)
  • płatki ryżowe
  • skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki
  • gotowe mieszanki mączne bezglutenowe
  • pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”,
  • kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane
  • chrupki kukurydziane
  • popcorn
  • owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami)
  • bułka tarta bezglutenowa
  • pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka)
  • pszenżyto
  • jęczmień
  • żyto
  • zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia)
  • mąka pszenna
  • żytnia
  • jęczmienna
  • płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
  • kasza manna
  • kuskus
  • kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)
  • musli
  • kasze owsiane
  • kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe,
  • makaron pszenny
  • makaron żytni
  • pierogi
  • pyzy
  • kopytka
  • naleśniki
  • pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle)
  • pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki paluszki itp.),
  • ciasta
  • ciastka
  • drożdżówki
  • pizza
  • bułka do hamburgera
  • bułka tarta
Mięso, ryby, jaja
  • świeże nieprzetworzone mięso
  • ryby
  • jaja
  • panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i produkty mleczne
  • mleko śwież, kartonie, zagęszczane, w proszku
  • kefir
  • maślanka
  • Jogurt naturalny
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego
  • produkty mleczne z ziarnami zbóż
Tłuszcze
  • masło
  • smalec
  • olej roślinny
  • oliwa z oliwek
  • olej z kiełków pszenicy
Warzywa i przetwory z warzyw
  • wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków)
  • strączkowe (groch, fasola, soczewica),
  • ziemniaki
  • skrobia ziemniaczana
  • warzywa smażone panierowane
  • warzywa z tartą bułką
Owoce
  • wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
Cukier, słodycze, desery
  • cukier
  • dżem
  • miód
  • landrynki
  • ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów
  • kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej
  • ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”
  • ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia
  • słód jęczmienny
Napoje
  • kawa naturalna
  • soki owocowe
  • wody mineralne
  • kompoty
  • napary z ziół
  • czyste alkohole
  • kawa zbożowa
  • kakao owsiane
  • napoje słodzone słodem jęczmiennym
  • piwo
Przyprawy
  • sól, pieprz
  • zioła
  • jednorodne przyprawy
  • ocet winny
  • bezglutenowy sos sojowy
  • zwykły sos sojowy
Zupy
  • zupy domowe z dozwolonych produktów
  • zupy zaprawiane mąką
  • zupy z makaronem, z lanym ciastem
Inne
  • proszek do pieczenia bezglutenowy
  • soda spożywcza
  • komunikanty niskoglutenowe
  • zwykły proszek do pieczenia
  • hydrolizowane białko roślinne,
  • seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian)
  • komunikanty z mąki pszennej
  • zwykłe opłatki świąteczne

Fakty i Mity

Przejście na dietę bezglutenową nie gwarantuje nam, że schudniemy. To nadwyżka spożywanych kalorii odpowiada za przybieranie na wadze, zaś sam gluten nie ma z tym nic wspólnego. Prawdopodobnie  jeśli ktoś na diecie bezglutenowej chudnie, to  na skutek wykluczania z jadłospisu tradycyjnych produktów zbożowych bez zastępowania ich bezglutenowymi odpowiednikami.

Jeżeli ulegasz modzie i przechodzisz na dietę bezglutenową  powinnaś wiedzieć, że dieta z produktami pełnoziarnistymi ( glutenowymi) pomaga w leczeniu nadciśnienia lub zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów. Tak więc  stosując dietę  bezglutenową wykonuj wszystkie polecenia w niej zawarte, ponieważ jej nieuzasadnione czy nieumiejętne stosowanie może być przyczyną większych kłopotów niż korzyści.

Polub nas:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.