Polub nas:
20 Gluten to białko występujące w ziarnach zbóż. Dieta pozbawiona glutenu nie jest taka prosta. Musicie wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których gluten może być „ukryty”. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO i WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram, oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowej? W jakich produktach może być ukryty gluten?

Dieta bezglutenowa – produkty wskazane i zakazane
Żywność bezglutenowa to: ryż, kukurydza, ziemniaki, bataty, gryka, proso, sago, sorgo, tapioka, maniok, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy, pestki, mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce. Gluten znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu i wszystkich ich przetworach.
|
Produkty, które nie zawierają glutenu |
Produkty, które zawierają gluten |
Produkty zbożowe |
Zboża naturalnie niezawierające glutenu:
- ryż biały i brązowy
- kukurydza
- gryka
- proso
- amarantus
- quinoa
- mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana)
- płatki ryżowe
- skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki
- gotowe mieszanki mączne bezglutenowe
- pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”,
- kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane
- chrupki kukurydziane
- popcorn
- owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami)
- bułka tarta bezglutenowa
|
- pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka)
- pszenżyto
- jęczmień
- żyto
- zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia)
- mąka pszenna
- żytnia
- jęczmienna
- płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
- kasza manna
- kuskus
- kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)
- musli
- kasze owsiane
- kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe,
- makaron pszenny
- makaron żytni
- pierogi
- pyzy
- kopytka
- naleśniki
- pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle)
- pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki paluszki itp.),
- ciasta
- ciastka
- drożdżówki
- pizza
- bułka do hamburgera
- bułka tarta
|
Mięso, ryby, jaja |
- świeże nieprzetworzone mięso
- ryby
- jaja
|
- panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
|
Mleko i produkty mleczne |
- mleko śwież, kartonie, zagęszczane, w proszku
- kefir
- maślanka
- Jogurt naturalny
|
- napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego
- produkty mleczne z ziarnami zbóż
|
Tłuszcze |
- masło
- smalec
- olej roślinny
- oliwa z oliwek
|
|
Warzywa i przetwory z warzyw |
- wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków)
- strączkowe (groch, fasola, soczewica),
- ziemniaki
- skrobia ziemniaczana
|
- warzywa smażone panierowane
- warzywa z tartą bułką
|
Owoce |
- wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
|
|
Cukier, słodycze, desery |
- cukier
- dżem
- miód
- landrynki
- ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów
- kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej
- ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”
|
- ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia
- słód jęczmienny
|
Napoje |
- kawa naturalna
- soki owocowe
- wody mineralne
- kompoty
- napary z ziół
- czyste alkohole
|
- kawa zbożowa
- kakao owsiane
- napoje słodzone słodem jęczmiennym
- piwo
|
Przyprawy |
- sól, pieprz
- zioła
- jednorodne przyprawy
- ocet winny
- bezglutenowy sos sojowy
|
|
Zupy |
- zupy domowe z dozwolonych produktów
|
- zupy zaprawiane mąką
- zupy z makaronem, z lanym ciastem
|
Inne |
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- soda spożywcza
- komunikanty niskoglutenowe
|
- zwykły proszek do pieczenia
- hydrolizowane białko roślinne,
- seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian)
- komunikanty z mąki pszennej
- zwykłe opłatki świąteczne
|

Fakty i Mity
Przejście na dietę bezglutenową nie gwarantuje nam, że schudniemy. To nadwyżka spożywanych kalorii odpowiada za przybieranie na wadze, zaś sam gluten nie ma z tym nic wspólnego. Prawdopodobnie jeśli ktoś na diecie bezglutenowej chudnie, to na skutek wykluczania z jadłospisu tradycyjnych produktów zbożowych bez zastępowania ich bezglutenowymi odpowiednikami.
Jeżeli ulegasz modzie i przechodzisz na dietę bezglutenową powinnaś wiedzieć, że dieta z produktami pełnoziarnistymi ( glutenowymi) pomaga w leczeniu nadciśnienia lub zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów. Tak więc stosując dietę bezglutenową wykonuj wszystkie polecenia w niej zawarte, ponieważ jej nieuzasadnione czy nieumiejętne stosowanie może być przyczyną większych kłopotów niż korzyści.
Polub nas:
20