Produkty bezglutenowe. Wszystko, co należy o nich wiedzieć

Gluten to białko występujące w ziarnach zbóż.  Dieta pozbawiona glutenu nie jest taka prosta. Musicie wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których gluten może być „ukryty”. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO i WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram, oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.  Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowej? W jakich produktach może być ukryty gluten?

Produkty bezglutenowe. wszystko, co należy o nich wiedzieć

Dieta bezglutenowa – produkty wskazane i zakazane

Żywność bezglutenowa to: ryż, kukurydza, ziemniaki, bataty, gryka, proso, sago, sorgo, tapioka, maniok, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy, pestki, mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce. Gluten znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu i wszystkich ich przetworach.

Produkty, które nie zawierają glutenu Produkty, które zawierają gluten
Produkty zbożowe Zboża naturalnie niezawierające glutenu:

  • ryż biały i brązowy
  • kukurydza
  • gryka
  • proso
  • amarantus
  • quinoa
  • mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana)
  • płatki ryżowe
  • skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki
  • gotowe mieszanki mączne bezglutenowe
  • pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”,
  • kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane
  • chrupki kukurydziane
  • popcorn
  • owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami)
  • bułka tarta bezglutenowa
  • pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka)
  • pszenżyto
  • jęczmień
  • żyto
  • zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia)
  • mąka pszenna
  • żytnia
  • jęczmienna
  • płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
  • kasza manna
  • kuskus
  • kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)
  • musli
  • kasze owsiane
  • kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe,
  • makaron pszenny
  • makaron żytni
  • pierogi
  • pyzy
  • kopytka
  • naleśniki
  • pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle)
  • pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki paluszki itp.),
  • ciasta
  • ciastka
  • drożdżówki
  • pizza
  • bułka do hamburgera
  • bułka tarta
Mięso, ryby, jaja
  • świeże nieprzetworzone mięso
  • ryby
  • jaja
  • panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i produkty mleczne
  • mleko śwież, kartonie, zagęszczane, w proszku
  • kefir
  • maślanka
  • Jogurt naturalny
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego
  • produkty mleczne z ziarnami zbóż
Tłuszcze
  • masło
  • smalec
  • olej roślinny
  • oliwa z oliwek
  • olej z kiełków pszenicy
Warzywa i przetwory z warzyw
  • wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków)
  • strączkowe (groch, fasola, soczewica),
  • ziemniaki
  • skrobia ziemniaczana
  • warzywa smażone panierowane
  • warzywa z tartą bułką
Owoce
  • wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
Cukier, słodycze, desery
  • cukier
  • dżem
  • miód
  • landrynki
  • ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów
  • kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej
  • ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”
  • ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia
  • słód jęczmienny
Napoje
  • kawa naturalna
  • soki owocowe
  • wody mineralne
  • kompoty
  • napary z ziół
  • czyste alkohole
  • kawa zbożowa
  • kakao owsiane
  • napoje słodzone słodem jęczmiennym
  • piwo
Przyprawy
  • sól, pieprz
  • zioła
  • jednorodne przyprawy
  • ocet winny
  • bezglutenowy sos sojowy
  • zwykły sos sojowy
Zupy
  • zupy domowe z dozwolonych produktów
  • zupy zaprawiane mąką
  • zupy z makaronem, z lanym ciastem
Inne
  • proszek do pieczenia bezglutenowy
  • soda spożywcza
  • komunikanty niskoglutenowe
  • zwykły proszek do pieczenia
  • hydrolizowane białko roślinne,
  • seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian)
  • komunikanty z mąki pszennej
  • zwykłe opłatki świąteczne

Fakty i Mity

Przejście na dietę bezglutenową nie gwarantuje nam, że schudniemy. To nadwyżka spożywanych kalorii odpowiada za przybieranie na wadze, zaś sam gluten nie ma z tym nic wspólnego. Prawdopodobnie  jeśli ktoś na diecie bezglutenowej chudnie, to  na skutek wykluczania z jadłospisu tradycyjnych produktów zbożowych bez zastępowania ich bezglutenowymi odpowiednikami.

Jeżeli ulegasz modzie i przechodzisz na dietę bezglutenową  powinnaś wiedzieć, że dieta z produktami pełnoziarnistymi ( glutenowymi) pomaga w leczeniu nadciśnienia lub zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów. Tak więc  stosując dietę  bezglutenową wykonuj wszystkie polecenia w niej zawarte, ponieważ jej nieuzasadnione czy nieumiejętne stosowanie może być przyczyną większych kłopotów niż korzyści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *