Żurawina nie od dziś uznawana jest za najzdrowszy owoc na świecie. Na równi z czosnkiem, oregano i sosną zalicza się ją do grupy naturalnych antybiotyków ze względu na działanie grzybobójcze. O żurawinie coraz częściej spotykamy w lekach, choć tak naprawdę z jej zdrowotnych właściwości korzystano od bardzo dawna. Żurawina wielkoowocowa jest wieloletnią, niską i wiecznie zieloną krzewinką, której owocami są kuliste, czerwone jagody. Ta niepozorna roślina jest niezwykle bogata w substancje aktywne, które okazują się być wyjątkowo skuteczne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Co sprawia, że owoce żurawiny są aż tak zdrowe? W jaki sposób można wykorzystać żurawinę w codziennym jadłospisie? Oto najważniejsze wiadomości dotyczące prozdrowotnych aspektów tej rośliny.
Wielka moc niepozornej rośliny
Żurawina, podobnie jak czarna jagoda czy borówka należy do rodziny wrzosowatych. Najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, dlatego można ją spotkać na północnej półkuli włączając tu Azję, Amerykę Północną oraz północną i środkową część Europy. Pod względem użytkowym cenne są owoce żurawiny, choć liczne badania dowiodły o możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym także liści. Owoce żurawiny to prawdziwe bogactwo cennych substancji o charakterze odżywczym i bioaktywnym, do których należą fruktoza, witaminy A, C, i E, β-karoten, związki mineralne (potas, sód, selen), luteina, antocyjany, sterole oraz polifenole. Wysoka zawartość polifenoli w żurawinie wyróżnia ją wśród wszystkich owoców.
Żurawina najważniejsze właściwości
Żurawina jest wielotorowa, sprawdza się przede wszystkim przy infekcjach dróg moczowych na , które najbardziej narażone są kobiety. Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Coli (E. coli). Osadzają się one w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne. Badania wykazały, iż żurawina zmniejsza przyczepność bakterii do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu. Dzięki takim właściwością żurawina zmniejsza podatność na zapalenie dróg moczowych. Jest świetnym rozwiązaniem przy infekcjach przerostu prostaty.
Suplementacja preparatami żurawinowymi
Przyjmowanie leków i jednoczesna suplementacja preparatami żurawinowych jest bezkonkurencyjna i co najważniejsze bardzo bezpieczna ze względu na rzadko występujące między nimi interakcje. W suplementacji żurawina sprawdza się bardzo dobrze jako środek sprzyjający zachowaniu dobrej kondycji układu moczowego. Z definicji, preparaty o statusie suplementu nie posiadają działania leczniczego, jednak warto rozważyć ich stosowanie jako elementu wspomagającego podstawową kurację antybiotykową stosowaną podczas infekcji pęcherza moczowego. Dodatkowo, sok stanowi bogate źródło witaminy C.